Beleggen in goud

October 14, 2010 No Comments

Om te beleggen in goud zijn er diverse goede redenen. Een belangrijke reden die vaak voorkomt, is dat je een flinke som geld wilt veiligstellen tegen crisisverschijnselen als een beurskrach, stevige inflatie of faillissement van banken. Een lage dollar zorgt er voor dat het goud goedkoper wordt voor buitenlanders. Goud beweegt onafhankelijk van aandelenmarkten. Door de onzekerheid op de aandelenmarkten zoekt men andere beleggingen om de portefeuille te diversifiëren. Goud is dan een goede mogelijkheid. De meest directe manier van beleggen in goud is in fysiek goud. Alleen van echt, fysiek goud weet je zeker dat het waarde behoudt, al kan die wel stijgen en dalen. De goudprijs wordt uitgedrukt in Amerikaanse dollars, per troy ounce. Zo’n ounce is 31,1 gram. Toen de goudprijs op $1200 per troy ounce stond in 2009, was die in euro’s circa € 810,-. Drie maanden later was de goudprijs gedaald, maar de koers van de dollar gestegen. Ondanks de lagere prijs, was goud dus in euro’s iets duurder. Vanaf 2005 is de goudprijs alleen maar gestegen, van circa $420 naar $950 per troy ounce.  Zuiver goud bestaat voor 99,9% uit puur goud. Dit is 24 karaats, ofwel 24 delen puur goud per 24 delen product. Goud is vrij zacht, en wordt daarom vaak gemengd met andere metalen om er sieraden van te maken. Een mengsel met koper geeft een donkere kleur, terwijl bijvoorbeeld toegevoegd nikkel leidt tot een lichter resultaat. Een gouden ring is soms maar 14 karaat, ofwel voor 58,5% van echt goud. Voordat je goud als belegging koopt, is het goed om na te denken over het waarschijnlijke doel. Kopen moet je natuurlijk als de prijzen even laag liggen. Maar wanneer is dat zo? Niemand die het zeker weet. Dus oriënteer je eerst goed op de markt; dat kan via internet op veel manieren. Lees over de productie of problemen bij goudmijnen. Let op economische of politieke onrust in de wereld; grote woelingen leiden altijd tot een ‘vlucht in goud’.

Wees voorzichtig met beleggen in goudmijnen; je moet niet alleen rekening houden met de goudprijs, maar ook met het bedrijf op zich (kosten en bedrijfseigen factoren).

Verder moet je opletten met  goudmijnfondsen deze fondsen zijn nog altijd zeer volatiel, ondanks dat ze gegroepeerd worden met een aantal goudmijnen.


There is no ads to display, Please add some
Total Page Visits: 1391 - Today Page Visits: 1
Tags: , , Beleggen

Sorry, the comment form is closed at this time.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.