De betekenis van Nakshatra’s en de Guna’s

June 30, 2014 No Comments

social netwerk wb‘Naksha’ betekent ‘benaderen’ en ‘tra’ betekent ‘bewaken’. Het hele woord betekent ook ‘ster’.
Elke nakshatra is verbonden aan een bepaalde ster, meestal de helderste in de reeks sterren erin. ‘Nakshatra’ betekent ook ‘iets wat nooit vergaat’; de beschermende bewaking door de nakshatra’s van de ziel blijft tijdens vele mensenlevens doorgaan.

Kenmerken van de Nakshatra’s
Nakshatra’s hebben hun eigen Prakriti of individuele aard. Deze is samengesteld uit vele strengen die bestaan uit:
Gunas
Doshas
Levensdoelen

De drie guna’s (Prakriti) of psychologische eigenschappen
‘Guna’ betekent ook ‘streng’, de strengen van een vlechtwerk waaruit een koord bestaat. Het koord wordt hier gezien als een symbool van de persoonlijkheld. De verschillende eigenschappen of guna’s vervlechten zich met elkaar tot de individualiteit van een persoon. De eigenschap van elke guna wordt meestal beschouwd als psychologisch in plaats van fysiek, maar de geest heeft een sterke invloed op de fysieke kant van ons leven. Guna’s spelen een heel belangrijke rol in Yoga en Ayurveda.
Ook in het bewustzijn van de mens spelen de drie guna’s hun spel en bepalen er de aard van. Wanneer Sattva overheerst, is er welvarendheid en welbevinden, opbouw en zuiverheid van intentie. Wanneer Rajas overheerst, is er veel energie, vurigheid en transformatie. En wanneer Tamas overheerst, is er stagnatie, en ten slotte intern verval, verrotting, corruptie, en slaapzucht.

De drie guna s zijn:
Sattva, (scheppende, ordenende kracht in de natuur) de eigenschap van zuiverheid. ‘Sat’ betekent ‘zijn, bestaan, zuiver, waar en echt’. ‘Va’ betekent ‘waar zuiverheid verblijft’. Een sattvische persoon gelooft in zuiverheid van zijn, denken en handelen. Water is zuivere sattva. Vegetarisme is sattvisch, omdat het het doden van dieren als voedsel verwerpt. Sattva werkt heel vaak op het abstracte niveau.

Rajas, (de actieve, handhavende kracht) de eigenschap van handelen. Het is de zoekende eigenschap die alle mensen hebben. Het kan worden vertaald als ‘stuifmeel van de bloemen’, of als ’emotionele, morele of mentale duisternis’. ‘Stuifmeel van de bloemen’ duidt op het vermogen van stuifmeel om nieuwe bloemen voort te brengen — net zoals mensen nieuw leven opwekken: het ervaren van het leven en de geboorte.
Emotionele, morele of mentale duisternis’ is het onvermogen van mensen om de antwoorden in zichzelf te zien, met het gevolg dat ze vervulling zoeken in de materiële, illusoire wereld. Rajas beweegt zich tussen het abstracte en het praktische.

Tamas, (de vertragende, ontbindende kracht) de eigenschap van duisternis. Dit Sanskrietwoord kan ook worden vertaald als ‘onwetendheid’, waarmee duidelijk wordt gemaakt dat
het om mentale duisternis gaat. Tamas-mensen
hebben een mentale eigenschap die het zinnelijke
benadrukt. Van hen kan worden gesteld dat het
hen ontbreekt aan spiritueel inzicht en dat ze een materialistisch leven leiden, gericht op menselijke zinnelijke verlangens. De vedische filosofie moedigt deze mensen aan te ontsnappen uit hun onbekendheid met het licht van spiritueel inzicht.
Tamas werkt op het praktische niveau.

Alle drie krachten zijn noodzakelijkom de evolutie gaande te houden. Elke geboorte (van bijvoorbeeld een planeet, een mens, of een plant) in het manifeste universum zal na verloop van tijd weer opgaan in het onmanifeste geheel. Door het tijdstip en de plaats van geboorte te kennen kunnen we het verloop ervan tot in de kleinste detalis berekenen en verklaren.

Ieder van ons heeft de drie gunas in zijn of haar horoscoop, maar het evenwicht ertussen is voor eenieder verschillend. De eigenschappen van elke nakshatra tonen de guna’s op drie niveaus.
Het eerste niveau toont je fysieke guna; het tweede niveau je mentale eigenschap, en het derde niveau heerst over je eeuwige aard.

 


There is no ads to display, Please add some
Total Page Visits: 2455 - Today Page Visits: 1
Tags: , , , , , Vedisch

Sorry, the comment form is closed at this time.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.