De Maan heeft invloed op de vloeistof en de bloedcirculatie in ons lichaam

June 22, 2013 No Comments

De Maancyclus
De Maancyclus bestaat uit twee fasen: de wassende fase tussen Nieuwe en Volle Maan (Sukhla Paksha: de lichte helft)  en de afnemende fase tussen Volle en Nieuwe Maan (Krishna Paksha: de donkere helft)
Gebruik de energie van de nieuwe maan in je voordeel met een nieuwe maan ritueel.

De naam voor de Volle Maan is Poernima en voor de Nieuw Maan Amavasya.

Nieuwe Maan
Bij Nieuwe Maan bezetten Zon en Maan hetzelfde deel van de hemel; ze staan astrologisch in hetzelfde dierenriemteken. Via de conjunctie is er een samengaan van twee energieën.

De wassende fase
De Nieuwe Maan staat voor een nieuw begin. Het is een goede periode om ons te richten op nieuwe ideeën, nieuwe plannen: het is een tijd van zaaien. Natuurlijk is het niet altijd haalbaar in onze drukke Kali-yuga om dit kosmische kalender te volgen. Gelukkig staan in alle astrologische agenda’s de momenten genoteerd van de verschillende maanfases.

Eerste Kwartier
Zeven dagen na de Nieuwe Maan hebben we het eerste kwartier, een periode halverwege de Nieuwe en de Volle Maan. Symbolisch uitgebeeldt door het groeiende licht van de wassende Maan. De Maan en de Zon vormen op dit moment een vierkant (90 booggraden afstand langs de cirkellijn). Astrologisch zijn ze in tekens die energetische haaks staan op elkaar, zoals bijvoorbeeld Ram en Steenbok, of Schorpioen en Waterman. Het is een periode van leerprocessen en crisismomenten die in het algemeen ervaren wordt als momenten van sterke twijfels. Astrologisch wordt van een uitdaging gesproken. Het is een periode waarin men geconfronteerd wordt, in alle ondernemingen en plannen, verbeteringen aan te brengen en deze wel of niet te consolideren. Het is de periode van crisis in actie, een testfase.

Volle Maan
De volle Maan vindt 14 a 15 dagen later plaats na de nieuwe Maan. De Zon en de Maan staan exact tegenover elkaar, de Aarde er tussenin (als de Aarde exact in het midden is, dan is er sprake van een Maaneclips). Astrologisch staan de Zon en de Maan in tegenover elkaar liggende tekens. Het betekent dat ze in oppositie staan (180 booggraden afstand van elkaar). Als de Zon in Maagd is, staat de Maan in Vissen, als de Zon in Steenbok is, staat de Maan in Kreeft, etc.

Tijdens de Volle Maan weerkaatst de Maan een maximum aan zonlicht. Evenwel een krachtig moment voor ons op Aarde omdat zowel de energie van de Zon als de weerkaatsing daarvan via de Maan ons bereiken. In de humanistische astrologie staat de periode rondom Volle maan dan ook voor vervulling, wasdom en ook voor bewustwording en aanschouwing. Daarom wordt de periode rond de Volle Maan door verschillende spirituele richtingen aan specifieke meditaties gewijd, waarin o.a. de symboliek van de polaire tekens gebruikt worden.

Het is een periode die geschikt is om dát te evalueren wat rond de Nieuwe Maan is gestart en nu tot realisatie is gekomen, ook al is het resultaat niet wat we ervan verwachtten. Tijdens deze periode kan er een gevoel van spanning zijn, een gevoel te moeten kiezen. Terwijl we juist zo lekker in opgaande lijn bezig waren overmeestert ons het gevoel iets te moeten loslaten. Het is de juiste periode inderdaad om dat wat volbracht is te evalueren en in een andere perspectief te plaatsen. Het gevoel van loslaten ontstaat omdat we het objectiveren.

De afnemende fase
Na de Volle Maan krijgen we de afnemende Maan. Deze periode van de cyclus is geschikt om zich te bezinnen op dat wat gepresteerd is, of om dat wat geleerd is over te dragen. Het is een periode dat na de Volle Maan begint, ongeveer voorbij de 200 booggraden.

Derde kwartier
De derde kwartier vindt plaats 21 à 22 dagen na de Nieuwe Maan, tussen Volle en Nieuwe Maan. Nu staan Zon en Maan weer vierkant op elkaar (90 booggraden afstand), maar geteld vanaf het begin van de cyclus is er eigenlijk sprake van een afstand van 225 booggraden: de Maan heeft 3/4 van haar cyclus voltooid, heeft 225 booggraden gelopen. Haar geschiedenis, haar weg en herinneringen zijn groter dan tijdens het eerste kwartier (het eerste vierkant) en daarom is de betekenis van deze vierkant anders.

Gedurende deze periode is er ook een uitdaging, maar deze ligt meer specifiek op het niveau van de verantwoordelijkheid ten aanzien van wat in actie is gebracht en tot voleinding is gekomen rond de Volle Maan. Het gaat nu niet meer om een ontwikkelingscrisis, maar om een keuze t.a.v. de manier waarop iemand met het ‘product’ moet omgaan: is het levensvatbaar en kan het aan ‘de wereld geschonken worden’, of, mankeert er van alles aan, en wat zijn dan de conclusies, de lessen die we hieruit kunnen trekken?

Het is een periode van verdere evaluatie van de (bijna) voorbije cyclus, als voorbereiding op de nieuwe periode dat met Nieuwe Maan zal beginnen. Het kan een periode inluiden van definitief loslaten of een periode van verspreiding, implementatie en dienstbaarheid aan een groter geheel, dankzij datgene wat bij Volle Maan volbracht is. Als iemand rond die tijd twijfelt aan wat hij gedaan heeft (in tegenstelling tot de twijfel van het eerste kwartier) is het nu juist om het ‘product’ los te laten.

Einde van de cyclus
Hoe meer we de Nieuwe Maan naderen, hoe meer het nodig is ons voor te bereiden op de nieuwe cyclus
. Dat wat we tijdens zo’n periode uitvoeren, is een afronding die in principe eindigt met de Nieuwe Maan. En zo hebben we het idee van een cyclus in een cyclus binnen een tijdsbestek van een maand: de Zon loopt door één teken (30 dagen), en de Maan door 12 tekens in 29,5 dagen (bijna een maand).


There is no ads to display, Please add some
Total Page Visits: 1544 - Today Page Visits: 1
Tags: , , , , Weblog

Sorry, the comment form is closed at this time.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.