Echtscheiding en het wegwassen van sindoor

April 17, 2014 2 Comments

Het hindoeïsme heeft zich in de loop der eeuwen bewezen een wereldgodsdienst te zijn met bijna één miljard volgelingen wereldwijd en talloze tradities en stromingen, ieder vaak met zulke uiteenlopende ideeën en praktijken dat ze soms lijnrecht tegenover elkaar lijken te staan.
indiase huwelijk
Hindoe burgerlijk wetboek maakt echtscheiding op bepaalde gronden mogelijk in India. Maar de religie als zodanig keurt echtscheiding niet goed. Volgens de principes van het Hindoeïsme, is het huwelijk een heilige relatie, een goddelijk verbond en een sacrament. Het huwelijk is bedoeld voor voortplanting en voortzetting van de familielijn, niet voor seksueel genot. Het is een verplichte taak, deel van de Hindoe Dharma, die, eenmaal aanvaard moet worden door beide partijen hun hele leven. Het huwelijk is dus een heilige band, die niet kunnen worden opgelost door een scheiding op een aantal persoonlijke of egoïstische redenen.

Het huwelijk is een sacrament, geheiligd in de aanwezigheid van de goden. De bruid wordt gegeven aan de bruidegom als een geschenk van de goden, die hij nooit kan verlaten. Het huwelijk is een heilige relatie tussen twee mensen, die voorbestemd is vanwege hun diepe verbondenheid en gezamenlijke karma in hun vorige levens. Het is een verbintenis die verder gaat dan dit leven, tot enkele generaties.

Een paar trouwen niet omdat ze hebben gekozen, maar omdat ze zijn voorbestemd. Vandaar dat elke notie van de scheiding met verschrikkelijke gevolgen te wachten staat bij beide partijen in hun toekomstige leven.

In uitzonderlijke gevallen kunnen zij kiezen om apart te wonen, zonder dat dit negatieve karmische gevolgen voor henzelf en hun kinderen hebben.

Sindoor wordt toegepast voor de eerste keer bij een vrouw tijdens de huwelijksceremonie, het brengt de betekenis dat ze getrouwd is.

Rood is de kleur van de macht. Sindoor is dus een symbool van de vrouwelijke energie van Parvati en Sati. Sati (Shiva’s vrouw) wordt beschouwd als de ideale vrouw. Elke Hindoe vrouw wordt verondersteld om haar na te bootsen.
Hindoes geloven dat de godin Parvati “Akhand Soubhagya” verleent (een leven lang geluk) voor alle vrouwen die sindoor dragen in hun haarscheiding.

Sindoor bereid door kurkuma-kalk en kwik. Mercury regelt de bloeddruk en activeert seksuele drift. Sindoor moet tot aan de hypofyse waar al onze gevoelens zijn gecentreerd worden toegepast. Zo bewijst dit ook waarom sindoor is verboden voor weduwen.
Zodra de man komt te overlijden neemt de vrouw afstand van deze siering. Ze raakt dan het recht kwijt om het symbool van een getrouwdevrouw nog met zich te dragen. Bij het wegwassen van sindoor komt geen Pandit van pas! Sanatan Dharma Pandits moeten zich distantieren van bepaalde uitspraken op TV en zeker geen hervormingen aankondigen.

De OHM-uitzending van wegwassen van sindoor moeten we met een correltje zout nemen. TV en films zijn gewoon drama’s het kan niet de plaats van onze religie innemen.


There is no ads to display, Please add some
Total Page Visits: 4063 - Today Page Visits: 3
Tags: , , , , Vedisch
2 Comments to “Echtscheiding en het wegwassen van sindoor”
  1. niermala says:

    Volgens het hinduisme s echtscheiding dan niet mogelyk. Maar wat als beide partyen het niet meer met elkaar kunnen vinden. Waarby de vrouw word geslagen vernederd etc. Heeft het dan zin om by elkaar te blyven. Als ze jong zyn kiezen ze voor een ander partner. En als de vrouw weer gaat trouwen. …wat voor rol heeft de sindoor dan. Word de eerste weggewassen en mag ze weer zetten voor de tweede keer??

    • admin says:

      Gewaardeerde,
      In mijn optiek bent u vrij om te scheiden, een vrouw dient met respect behandeld te worden. Wassen van sindhoor is uitsluitend toegestaan bij overlijden.

      Jai Gobind

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.