Heer Sri Rama, de ideale incarnatie

April 4, 2017 No Comments

Heer Rama, de ideale incarnatie
Rama, de perfecte incarnatie van de Allerhoogste beschermer Vishnu, hij is een favoriet onder de Hindoe goden. Hij is het populairste symbool van ridderlijkheid en deugd. Rama is in de woorden van Swami Vivekananda ‘’de belichaming van de waarheid, van de moraal, de ideale zoon, de ideale man en vooral de ideale koning’’.

Een echte historische figuur
Er wordt gezegd dat de zevende incarnatie van de Heer Vishnu, Rama, op de wereld is gekomen om de kwade krachten te vernietigen. Hij wordt over het algemeen beschouwd als een feitelijke historische figuur ‘’een held van het oude India’’ waarvan zijn heldendaden de grote Hindoe verhalen van de Ramayana of de Romantiek van Rama ontstaan zijn, geschreven door de oude Sanskriet dichter Valmiki.

Wanneer heeft Rama geleefd?
Hindoes geloven dat Rama leefde in de Treta Yuga. Maar volgens historici was Rama niet bijzonder vergoddelijkt tot de 11e eeuw na Christus. Tulsidas’ uitstekende navertelde verhalen uit het Sanskriet naar de volkstalen zoals de Ramcharitmanas, zorgde ervoor dat de populariteit van Rama als Hindoe-god sterk verbeterde.

Ram Navami – Rama’s verjaardag
Ram Navami is een van de belangrijkste feestdagen van de Hindoes, met name de Vaishnava aanhangers van de Hindoes. Op deze bijzondere dag, wordt de naam van Rama herhaalt, om zo met elke adem en gelofte een rechtschapen leven te leiden.  Mensen bidden tot de uiteindelijke gelukzaligheid van het leven te bereiken door middel van intense toewijding in de richting van Rama. Aanbidders roepen zijn naam voor zijn zegen en bescherming.

Hoe herken je Rama?
Voor velen is Rama nauwelijks verschillend in vergelijking met de Heer Vishnu en Krishna. Hij wordt meestal voorgesteld als een staande figuur, met een pijl in zijn rechterhand, een boog in zijn linkerhand en een pijlkoker om zijn rug. Een Rama beeld is meestal ook vergezeld met zijn vrouw Sita, broer Lakshmana en de legendarische aap Hanuman. Hij wordt afgebeeld met prinselijke versieringen en een ‘Tilak’ op zijn voorhoofd. Daarnaast heeft hij ook een donkere, bijna blauwachtige tint, die zijn affiniteit met Vishnu en Krishna toont.

Vergelijking met Heer Krishna
Hoewel Rama en Krishna beiden incarnaties zijn van Vishnu, zijn ze beiden bijna even populair onder de Hindoes. Rama wordt gezien als het archetype van de gerechtigheid en de meeste gewilde deugden in het leven in tegenstelling tot de hoge eigendunk en gekke streken van Krishna.

Waarom ‘’Shri’’ Rama?
Het voorvoegsel ‘’Shri’’ Rama, Rama geeft aan dat altijd wordt geassocieerd met ‘’Shri’’ – de essentie van de vier Veda’s. Uitspreken van zijn naam (‘’Ram! Ram!’’), terwijl wij bijvoorbeeld een vriend begroeten, en een beroep op Rama doen op het moment van de dood door het zingen van ‘’Ram Naam Satya Hai’’, laat zijn populariteit en bewondering meer zien dan bij Krishna. Het is echter zo dat de heiligdommen van Krishna in India de tempels van Rama en zijn toegewijde aan, Hanuman overtreffen.

Held van de Grote Indiase verhalen ‘Ramayana’
Een van de twee grote heldendichten van India, de ‘Ramayana’ is gebaseerd op het verhaal van Rama. Terwijl Rama, zijn vrouw en broer in zijn ballingschap leefden, woonden zij eenvoudig maar gelukkig in het bos. Vervolgens ontstond er een tragedie. Sita, de vrouw van Rama, werd ontvoerd door de demoon Ravana, de tien-koppige heerser van Lanka. Rama probeerde Sita te redden en werd daarbij geholpen door Lakshmana en de machtige aap-generaal Hanuman. Sita werd gevangengehouden op een eiland, en terwijl ze daar was, probeerde Ravana haar over te halen om met hem te trouwen. Rama verzamelde een leger van bondgenoten dat voornamelijk bestond uit apen die werkten onder leiding van de dappere Hanuman. Ze vielen Ravana’s leger aan en na een felle strijd, slaagden ze erin om de demoon te doden en Sita vrij te laten. Sita en Rama waren eindelijk herenigd! De zegevierende koning keerde terug naar zijn koninkrijk en de bewoners vierden zijn terugkomst met het feest van het licht, Divali.


There is no ads to display, Please add some
Total Page Visits: 3001 - Today Page Visits: 1
Tags: , , , , Vedisch

Sorry, the comment form is closed at this time.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.