Het Hindoeïstische woord darshana

December 21, 2017 No Comments

Het Hindoeïstische woord darshana betekent zien. Hindoes zeggen vaak dat ze op weg zijn naar een darshan (of darshana) als ze een tempel bezoeken. ~Een tempel staat bekend als een devasthanam in het Sanskriet, dat wil zeggen ‘verblijfplaats van God’. In Noord-India is het woord mandir gebruikelijker. Dit betekent: tempels zijn niet zomaar plaatsen waar vrome Hindoes komen aanbidden, het zijn de aardse woningen van de goden~. Dit impliceert dat ze ‘God zien’ in de godheid die ze daar gaan aanbidden. Hindoes gebruiken het woord darshana ook vaak als ze een heilige persoon of een dorpsoudste bezoeken. In deze context betekent het een respectvol bezoek.

Maar darshana is ook een filosofie die kijken op een dieper niveau inhoudt, de Realiteit zien. Er bestaan zes verschillende benadering en om de Realiteit te zien die gelden als de darshanascholen uit de oudheid. Deze zullen binnenkort de revue passeren.

Zien of geloven – wat komt eerst? Als de uitdrukking ‘zien is geloven’ inderdaad waar zou zijn, wordt dat weergesproken door het effect van optische illusies zoals een fata morgana. Als geloven zien is, kan een rationeel iemand zich beledigd voelen, omdat die vereiste om na te denken tot een minimum wordt beperkt. Hindoes zeggen dat je moet zien! Of je gelooft moet je helemaal zelf weten.

Je merkt dat dit een beetje complexer wordt, komende periode gaan we wat dieper in op het Hindoeïsme. Wat de materie complex maakt, is dat we een poging doen om metafysica (filosofie die zich bezighoudt met abstracte ideeën over de Realiteit) te vermengen met de wetenschappelijke redenering van deze benaderingen.

Deze benaderingen zijn gebaseerd op de toepassing van logica en een uiterst concrete beschrijving van substanties die de fysieke realiteit in termen van geest, lichaam en band met de ziel moeten definiëren. Ik zal probeer de basisprincipes van deze concepten zo eenvoudig mogelijk over te brengen.

 

Tags: , , Vedisch

Leave a Reply

(required)

(required)


Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.