Het verschil tussen Vedische – en Westerse Astrologie

January 30, 2012 No Comments

Vedische Astrologie

De Indiase wijzen uit de oudheid ontwikkelden meer dan 5.000 jaar geleden de Vedische astrologie. Ze maakte deel uit van de Vedische wijsheid die wetenschappen omvat als Ayurveda, architectuur en yoga. De Veda’s en de uitgebreide Vedische literatuur, de oudste en meest ontwikkelde bron van kennis, beschrijven nauwkeurig de relatie tussen astronomie, astrologie en de mens. De Indiase of Vedische astrologie is een weg van zelfkennis die leidt naar harmonisering van onze materiële en spirituele behoeften. Deze weg helpt ons innerlijk licht te vinden in de duisternis binnen ons en lijdt ons naar onze ware bestemming.

Jyotisch, de wetenschap van het licht
De volledige naam van de Vedische astrologie is Jyotisch. Het woord ‘jyoti’ heeft meerdere betekenissen.  Op praktisch niveau betekent het ‘kaarsvlam’. Symbolisch betekent het licht dat vanuit de hemel op ons allen neerschijnt; licht dat ons het vermogen geeft met onze ogen te zien, maar dat ons ook het inzicht geeft dieper in de fijnzinnigheden van het leven te schouwen. Het achtervoegsel ‘sh’ betekent ‘best’ meeste ‘wijze’. Dus in zijn geheel kan een Jyotisch worden vertaald als ‘de wetenschap van het licht’ of als de wijsheid van hemel’. Licht verbant duisternis; het licht van de kennis neemt onwetendheid weg.

Vedische en Westerse astrologie
De basis van de Vedische en Westerse astrologie is dezelfde. In de loop van de jaren is de Westerse astrologie een ander weg ingeslagen, waarbij moderne opvattingen werden geïntegreerd en iets van de oorspronkelijke filosofische basis verloren is gegaan. De Vedische astrologie heeft de diepgaande kennis van de kosmische energie, haar spirituele basis en traditie bewaard. De Vedische astrologie bevat diepzinnige oosterse mystiek, oosterse filosofie en inzicht in de menselijke geest door middel van de taal van sterren. De kern van deze taal is dezelfde, maar de interpretatie ervan is heel anders geworden. Iemand die bekend is met Westerse astrologie , zal merken dat de Vedische astrologie een andere interpretatie van sterrentekens geeft.
De Westerse astrologie omvat 12 dierenriemtekens. De Vedische astrologie bestudeert evens de 12 tekens, maar verdeelt de dierenriem verder in 27 verschillende delen of Nakshatra’s van elk 13-14 dagen . Nakshatra’s worden verdeeld in drie cycli van negen*), die altijd worden beheerst door de planeten in dezelfde volgorde. De negen planeten zijn Ketu, Venus,  Zon, Maan, Mars, Rahu, Jupiter, Saturnus en Mercurius. De Vedische astrologie maakt geen gebruik van Neptunus, Uranus en Pluto.

Siderische/Tropische dierenriemen
De Vedische astrologie gebruikt een andere dierenriem dan de meeste Westerse astrologen. Westerse astrologen gebruiken de Sayana of tropische dierenriem, die de verhouding van Aarde tot de Zon laat zien. Indiase astrologen gebruiken de Nirayana, ofwel de Siderische dierenriem, die uitgaat van de verhouding van de planeten tot de sterren. ‘Siderisch ‘betekent ‘van de sterren’. Deze dierenriem houdt rekening met het verschijnsel dat de ‘precessie van de equinoxen’ wordt genoemd.

De betekenis van Nakshatra’s
‘Naksha’ betekent ‘benaderen’ en ‘tra’ betekent ‘bewaken’. Het hele woord betekent ook ‘ster’. Elke Nakshatra is verbonden aan een bepaalde ster, meestal de helderste in de reeks der sterren erin. ‘Nakshatra’ betekent ook “iets wat nooit vergaat”; de beschermde bewaking door de Nakshatra’s van de ziel blijft tijdens vele mensenleven doorgaan.

Heeft u vragen? Wilt u meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. 

*) ook bij het chanten van de Mantra’s dient men rekening te houden met het  “negental”.


There is no ads to display, Please add some
Total Page Visits: 1770 - Today Page Visits: 1
Tags: , , , , , , , , , , , Vedisch

Sorry, the comment form is closed at this time.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.