Karma, de wet van oorzaak en gevolg

June 17, 2012 No Comments

De Karma theorie gaat er van uit dat het de plicht is van ieder mens om altijd bezig te zijn met het verrichten van de goede, eerlijke en oprechte daden.
De mens moet dus hierbij niet alleen berekenend aan het werk te gaan, om slechts die daden te verrichten die hem/haar voordelen opleveren. Maar de mens moet altijd die daden verrichten waardoor hij/zij, zijn/haar plicht als een goed mens kan verrichten. Het doen van goede, eerlijke en oprechte daden waarmee wij mens, dier, plant en milieu dienen is op zich al een beloning.

De wortel van karma is kamma, een begrip uit het Hindoeïsme, dat letterlijk vertaald wordt als ‘handeling’, ‘actie’ of ‘daad’.
Karma wordt gezien als een natuurlijk principe, een wet van ‘actie en reactie’. Een goede daad heeft van nature gunstige gevolgen voor degene die de handeling verricht; slechte daden hebben van nature slechte en onplezierige gevolgen. Het resultaat van de daden die men nu doet, kan in dit leven of in een volgend leven terugkomen. Het klinkt naar ‘boontje komt om zijn loontje’. De gedachte achter de karma-theorie is dat we zelf verantwoordelijk zijn voor de omstandigheden waar we ons in bevinden door ons gedrag in het verleden. Bijna altijd als er over karma gesproken wordt, gaat het om slecht karma. Het eigen schuld, dikke bult-gevoel: ooit zul je wel iets vreselijks gedaan hebben, waarvoor je nu gestraft wordt. Je kunt er verlies, onrecht, ongeluk, ziekte, tegenslag en gebrek aan kansen mee verklaren. Toch is dit een veel te eenzijdige en simplistische uitleg. De wet van karma is veel complexer.

Karma heeft absoluut niet alleen met negatieve dingen te maken maar ook met je ontwikkeling en bewustwording en soms hoort daar ook lijden bij, om tot inkeer te komen. D.m.v. karma, ontstaan ook steeds nieuwe kansen en mogelijkheden, zodat je daarvan kunt leren als je dat verkiest.


There is no ads to display, Please add some
Total Page Visits: 1387 - Today Page Visits: 2
Tags: , , , , , Vedisch

Sorry, the comment form is closed at this time.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.