Karma en karakter

July 20, 2010 No Comments

Men vraagt zich vaak af waarom de mens niet meteen wordt gestraft. Waarom duurt het dagen, jaren of levens? Dit is afhankelijk van het aantal Punya Karma, goede daden en Paap Karma, slechte daden, die men verricht. Door de opstapeling van Karma, kan men niet meteen worden bestraft of beloond. Prarabdha, het lot, is onvermijdelijk en onomkeerbaar voor iedereen. Met het lot valt immers niet te spelen. Echter de methode waarmee iemand handelt, is afhankelijk van het karakter. De manier waarop men zijn leven inricht, is dus afhankelijk van hun karaktereigenschappen.

Volgens de Vedische filosofie zijn er drie soorten karakters in wereld: • Satvik: dit zijn mensen met een goedaardig hart en vriendelijk karakter; • Rajsik: dit zijn mensen met een egoïstisch en onvriendelijk karakter; • Tamsik: dit zijn mensen met een slecht en kwaadaardig karakter. Een voorbeeld: een adviseur met een Satvik karakter, adviseert  zijn klant met een vroom karakter en ziet  het advies als een onderdeel van zijn plicht. De adviseur verlangt geen beloning, maar krijgt deze toch omdat de klant hem zeer dankbaar is. Een adviseur met een Rajsik karakter adviseert  de klant, maar voor het advies maakt hij een duidelijke overeenkomst. Na het advies dient hij een vooraf vastgesteld bedrag te ontvangen. Een adviseur met een Rajsik karakter heeft slechte motieven. Hij neemt eerst het geld aan en zal pas daarna de klant adviseren. Ze krijgen dus allemaal een beloning, maar de manier waarop ze handelen wordt bepaalt door hun karakter.image

Prarabdha en Purushartha
Men krijgt de middelen voor een gelukkig en gezond leven, waar hij recht op heeft volgens zijn Karma. Waarom zou men dan moeite doen om meer te krijgen? Om te studeren, werken, handelen? Waarom zou men überhaupt handelingen verrichten, als zijn of haar bestemming al vaststaat? Mensen dienen een duidelijk onderscheid te maken tussen hun Prarabdha en Purushartha, oftewel de zaken waar ze recht op hebben en de zaken die men zelf dient te verkrijgen. Het verkrijgen van een mooie baan behoort wellicht tot het lot (Prarabdha). Maar het succesvol zijn in een bepaalde functie, behoort tot de eigen handelingen van een persoon, waarbij zijn karakter ook een rol speelt. Het verkrijgen van geld is wellicht een bestemming, maar het uitgeven, sparen of beleggen ervan is de verantwoordelijkheid van de mens. Dit wordt Purushartha genoemd.

Prarabdha is het resultaat uit het verleden en Purushartha zijn de handelingen in het heden. Prarabhdha en Purushartha staan niet los van elkaar, maar vullen elkaar aan. Prarabdha heeft de mens niet in de hand, maar hun Purushartha wel. Er zijn vier Purushartha’s: • Dharma; rechtvaardigheid, waarheid, ethiek, hetgene wat de hele universum in stand houdt; • Artha; het verkrijgen van welvaart; • Kama; het verlangen naar gezondheid, een partner, kinderen, status, geld; • Moksha, verlossing van de ziel. Het menselijk lichaam mag verlangens hebben, zolang deze verlangens in lijn zijn met de overige Purushartha’s. Een mens mag bijvoorbeeld nooit een onschuldig persoon kwetsen voor het verkrijgen van een bepaalde functie, omdat dit niet rechtvaardig is. In dit geval zijn Kama (verlangen) en Dharma (rechtvaardigheid) niet in balans.  Bij Karma is het dus zeer belangrijk dat alle Purushartha’s in balans zijn met elkaar. Alleen dan kunnen Prarabdha en Purushartha elkaar op juiste manier aanvullen.


There is no ads to display, Please add some
Total Page Visits: 1641 - Today Page Visits: 1
Tags: , , , , Vedisch

Sorry, the comment form is closed at this time.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.