Lakshmi de godin van rijkdom en schoonheid

December 15, 2017 No Comments

Godin Lakshmi betekent succes voor de Hindoes. De naam ‘Lakshmi’ is afgeleid uit het Sanskriet ‘Laksya’, dit betekent ‘doel’. Lakshmi is de godin van zowel materiële en spirituele rijkdom en welvaart. Lakshmi is de huishoudelijke godin van de meeste Hindoe gezinnen en een favoriet van de vrouwen. Hoewel ze dagelijks wordt aangebeden, is de maand oktober een speciale maand voor Lakshmi. Lakshmi pudja wordt gevierd op de volle maan nacht van Kajagara Purnima.

De Laskhmi vorm
Lakshmi wordt afgebeeld als een mooie vrouw met een gouden teint, vier handen, zittend of staand op een volbloeiende lotus met een lotusknop. Dit staat voor schoonheid, zuiverheid en vruchtbaarheid. Haar vier handen staan voor de vier uiteinden van het menselijk leven: dharma of gerechtigheid, ‘kama’ oftewel verlangens, ‘Artha’ oftewel rijkdom en ‘moshka’ oftewel de bevrijding uit de cyclus van geboorte en dood.

Cascades van gouden munten vloeien voort uit haar handen, wat wijst op winst en rijkdom. Ze draagt altijd goud geborduurde rode kleding. Rood staat symbool voor activiteiten en het gouden randje staat voor welvaart. Lakshmi is de actieve energie van Vishnu, ze verschijnt ook als Lakshmi-Narayan, Lakshmi begeleidend naar Vishnu.

Twee olifanten worden vaak getoond naast de godin terwijl ze water over haar heen sproeien. Dit staat voor inspanningen en in overeenstemming met iemands dharma, het staat ook voor wijsheid en zuiverheid. Dit leidt tot zowel materiële en geestelijke welvaart.

Een moedergodin
Verering van een moedergodin is een onderdeel van de Hindoestaanse traditie sinds de vroegere tijden. Lakshmi is een van de moedergodinnen en wordt aangesproken als ‘mata’ (moeder) in plaats van gewoon ‘devi’ (godin). Als de vrouwelijke tegenhanger van de Heer Vishnu, wordt Mata Lakshmi ook wel gezien als ‘Shri’, de vrouwelijke energie van het Opperwezen. Zij is de godin van de welvaart, rijkdom, zuiverheid, vrijgevigheid, belichaming van schoonheid, gratie en charme.

Een bijzondere godheid

Het belang dat wordt gehecht aan de aanwezigheid van Lakshmi in ieder huishouden, maakt haar in wezen een bijzondere godheid. Huishouders aanbidden Lakshmi voor de welvaart voor hen en de familie. Zakenmannen en vrouwen aanbidden haar ook dagelijks.

Op de volle maan nacht na Dusshera of Durga pudja, aanbidden Hindoes Lakshmi tijdens een ceremonie die thuis wordt uitgevoerd. Zij bidden voor haar zegen en nodigen de buren uit om de pudja bij te wonen. Men gaat ervan uit dat Lakshmi tijdens deze volle maan op bezoek komt en de bewoners zegent met rijkdom. Een speciale eredienst wordt ook aangeboden aan Lakshmi tijdens Divali.

Tags: , , , Vedisch

Leave a Reply

(required)

(required)


Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.