MijnDag 15 augustus 1947….Jai Hind India!!!

August 14, 2014 No Comments

 

Op 15 augustus 1947 werd India onder leiding van Mahatma Ghandi  als onafhankelijke natie deel van het Britse Gemenebest en werd het bestuur door de laatste onderkoning, Lord Mount­bat­ten, over­gedragen. Echter gooide Lord Mount­bat­ten roet in het eten  om India te splitsen. In 1946 wees Ghandi de voorstellen van de Britse regering af, omdat hij de Moslimliga wantrouwde en de verdeling van India in moslim- en hindoestaten afwees. Dit was een van de weinige keren dat het Congres zijn advies niet opvolgde en het voorstel accepteerde. Het Congres wilde niet alleen zo snel mogelijk de macht overnemen van de Britten, maar voelde er ook weinig voor om een coalitie met de Moslimliga te vormen. Na veel overleg gaf Gandhi uiteindelijk toestemming het land te verdelen. 15 augustMahatmaji heeft de vrouw ook een rol gegeven in de onafhankelijkheidsbeweging.

De hoofdstad is New Delhi, maar de grootste stad van het land is Mumbai. India is een federale republiek onderverdeeld in 28 staten, 6 unieterritoria en 1 nationaal hoofdstedelijk territorium.

De Veda’s hebben geen naam gegeven aan India. De naam India is afgeleid van Sindhu, de lokale naam voor de rivier de Indus (van de Sanskriet stam ind: druppel). De oude Ariërs noemden het land āryāvarta, hetgeen ook Centraal-Azië bevatte.
Het woord varta betekent in het Sanskriet ‘verplaatsingsgebied’, ‘land’, ‘verblijf’, ‘kostwinning’ of ‘bestaansmiddel’. De afkorting Varta werd verbasterd tot Barta en later tot Bharat. De Perzen noemden (een deel van) het land Hindoestan, het land aan de Indus. Dit werd door de Grieken gemaakt tot Indië (ινδιη).

De naam Hindoestan werd officieel opgegeven na de onafhankelijkheid op 15 augustus 1947. De naam wordt nog wel gebruikt in het dagelijkse spraakgebruik. Een populair patriottisch lied, geschreven door een Pakistaanse moslim, Mohammed Iqbal, begint met de zin: Sare jahaan se acchaa, Hindustan humaraa (Beter dan de rest van de wereld is ons Hindoestan).

Echter blijft “Aye Mere Watan Ke Logo” mijn favoriet!


There is no ads to display, Please add some
Total Page Visits: 1519 - Today Page Visits: 1
Tags: , , Weblog

Sorry, the comment form is closed at this time.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.