Saraswati Mata, de godin van de kennis en kunst

January 22, 2018 No Comments

 

Saraswati, de godin van de kennis, muziek, kunst, wetenschap en technologie, vertegenwoordigt de vrije stroom van wijsheid en bewustzijn. Zij is de moeder van de Veda’s; de zogenaamde ‘Saraswati Vandana’ wordt voor haar gechant, hiermee worden de Vedische lessen mee gestart en geëindigd.
Saraswati is de dochter van de Heer Shiva en de godin Durga. Er wordt aangenomen dat de godin Saraswati de mens de krachten van spraak, wijsheid en leren schenkt. Ze heeft vier handen die voor de vier aspecten van de menselijke persoonlijkheid staan: hersenen, intellect, alertheid en ego. Ze heeft een van de heilige geschriften in de ene hand en in de andere een lotus, het symbool van ware kennis.

De symbolitiek van Saraswati
Met haar andere twee handen speelt ze de muziek van de liefde en het leven op een snaarinstrument genaamd veena. Ze is gekleed in het wit (het symbool voor zuiverheid) en rijdt op een witte zwaan (symbool voor Sattwa Guna oftewel de zuiverheid en discriminatie). Saraswati is ook een prominent figuur in het boeddhisme, de wederhelft van Manjushri.
In de praktijk, kunnen alleen opgeleide mensen haar aanbidden voor kennis en wijsheid. Zij zijn van mening dat alleen Sarawati hen ‘moksha’ kan verlenen, de uiteindelijke bevrijding van de ziel.

Vasant Panchami – dag van de aanbidding van Saraswati
Saraswati’s verjaardag ‘Vasant Panchami’ is een Hindoe feestdag dat ieder jaar gevierd wordt op de 5e dag van de heldere helft van de maanmaand van Magha. Hindoes vieren deze feestdag in tempels, huizen en onderwijsinstellingen. Kinderen die nog moeten beginnen met school, krijgen op deze dag hun eerste les om te lezen en schrijven. Alle Hindoe onderwijsinstellingen voeren een speciaal gebed op voor Saraswati op deze dag.

Saraswati Mantra 

Om Saraswati Mahabhagey, Vidye Kamala Lochaney
Viswarupey Vishalakshmi, Vidyam Dehi Namohastutey
Jaya Jaya Devi, Charachara Sharey, Kuchayuga Shobhita, Mukta Haarey
Vina Ranjita, Pustaka Hastey, Bhagavati Bharati Devi Namohastutey

Mag godin Saraswati,
Die eerlijk is als de jasmijn, gekleurde maan,
En waarvan de zuivere witte krans te vergelijken is met ijzige dauwdruppels,
Die versierd is in stralende witte kledij,
Op wiens prachtige armen, leunen op de veena,
En waarvan de troon een lotus is,
Die is omringd en gerespecteerd door goden,
Mij beschermen,
En wilt u mijn zorgeloosheid, traagheid en onwetendheid wegnemen?
Het is een concept waarbij succes wordt gelijkgesteld met Lakshmi, de godin van de welvaart.

Aanbidden van godin Saraswati
Mensen aanbidden godin Saraswati om met kennis verlicht te raken en zich te ontdoen van lethargie, traagheid en onwetendheid. Dit ritueel van het initiëren van onderwijs aan kinderen staat bekend als Akshar-Abhyasam of Vidya-Arambham / Praasana, een van de beroemde rituelen van Vasant Panchami. Scholen en hogescholen doen ‘s ochtends Pudja’s om de zegen van de godin te ontvangen.
Purvahna Kala, de tijd tussen de zonsopgang en de middag, wordt geacht de dag van Vasant Panchami te beslissen. Vasant Panchami wordt gevierd op de dag dat Panchami Tithi de overhand heeft tijdens Purvahna Kala. Daardoor zou Vasant Panchami ook op Chaturthi Tithi kunnen vallen.

Veel astrologen beschouwen Vasant Panchami als Abujha (अबूझ) dag, wat gunstig is om al het goede werk te beginnen. Volgens deze overtuiging is de hele Vasant Panchami-dag gunstig voor het uitvoeren van Saraswati Pudja.

Hoewel er geen speciale tijd is om Saraswati Pudja op Vasant Panchami dag uit te voeren, moet men ervoor zorgen dat Pudja klaar is als Panchami Tithi de overhand heeft. Vele malen heerst Panchami Tithi niet de hele dag op de Vasant Panchami-dag, daarom geloven we dat het belangrijk is om Saraswati-Pudja binnen Panchami Tithi te doen.

Saraswati, de oude Indiase Rivier
Saraswati is ook de naam van de grote rivier van het oude India. De Har-Ki-dun gletsjer, die te vinden is in de Himalaya, die Saraswati’s rijrivieren produceert: Shatadru van Mount Kailash, Drishadvati van Siwalik Hills en de Yamuna. De Saraswati stroomde daarna in de Arabische zee bij de grote Rann delta. Voor ongeveer 1500 VC was de Saraswati rivier in sommige plaatsen opgedroogd en door de late Vedische periode, was het opgehouden met stromen.

Tags: , , , , , , , , Vedisch

Leave a Reply

(required)

(required)


Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.