Smeekbede van een toegewijde

July 18, 2017 No Comments

Een fundamenteel kenmerk van hindoeïstische goden is dat ze altijd klaarstaan om hun aanhangers te komen redden. De goden reageren op een smeekbede of zien een gevaar, waarna ze met een verantwoordelijk mens samenwerken om daar een eind aan te maken. Deze reactie is altijd het resultaat van oprechte smeekbeden, strenge boetedoening en buitengewone nood. Daarom levert strenge boetedoening van een mens aan een specifieke godheid bijna altijd een goddelijke verschijning en de gunsten (zegeningen) op die de persoon in kwestie verlangt.

Maar af en toe zijn gunsten die in verkeerde handen vallen juist de oorzaak van de narigheid. Veel hindoeïstische demonen en ambitieuze koningen bijvoorbeeld deden zich volgens de verhalen voor als aanhangers van de goden van hun keus en wijdden zich aan strenge en intensieve boetedoening.

Daarmee behaagden ze de goden, die de toegewijde boetelingen bijna altijd gunsten aanboden waaruit ze konden kiezen. Dit aanbod was net een blanco cheque en de demonen deden soms de meest fantastische verzoeken. De gunsten verlenende goden voelden zich verplicht om het correcte gedrag te belonen, ook al wisten ze dat dergelijke gunsten later ellende, crisis en gevaar konden opleveren. Dan moesten de goden weer uitzoeken hoe ze de normale orde weer konden herstellen en de persoon uit de weg ruimen die misbruik had gemaakt van de ontvangen gunsten.

Tags: , , Vedisch

Leave a Reply

(required)

(required)


Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.