Toegevoegde waarde van vasten voor Hindoestanen

November 13, 2016 No Comments

De meesten vrome hindoestanen vasten regelmatig of op speciale gelegenheden, zoals hoogtijdagen. Op deze dagen eten zij helemaal niet, één keer of volgen zij een speciaal dieet door alleen fruit te eten.

Vasten wordt in het Sanskriet upavaasa genoemd. Upa betekent ‘in de buurt’ en vaasa betekent ‘blijven’. Upavaasa betekent dus blijf in de buurt van de Heer. Dit betekent het bereiken van een nauwe geestelijke nabijheid van de Heer. Maar wat heeft upavaasa dan te maken met voedsel?
Waterval

Een groot deel van onze tijd en energie wordt besteed aan het aanschaffen van voedsel, het voorbereiden en koken hiervan en ten slotte het eten en het verteren hiervan. Bepaalde soort voedsel zorgt ervoor dat onze gedachten versuft en geprikkeld raken. Daarom wordt er op bepaalde dagen besloten om tijd en energie te besparen. Dit gebeurt door middel van helemaal niet of simpel te eten. Op deze manier wordt onze geest alert en puur. Je geest, die normaal gesproken de hele dag door aan eten denkt, heeft nu nobele gedachten en blijft bij de Heer. Aangezien dit een vorm van discipline is, wordt het vaak geassocieerd met blijdschap.

Elk systeem heeft behoefte aan een pauze of een aanpassing. Zo zijn rust veranderingen in het dieet tijdens vasten goed voor de spijsvertering en het gehele lichaam.

Hoe meer je je zintuigen verwent, des te meer ze je kunnen helpen in je leven. Vasten helpt ons om controle over onze zintuigen en verlangens te krijgen en begeleiden onze geest naar een plek van vrede.

Vasten zou ons niet zwak en prikkelbaar mogen maken. Het zou er ook niet voor moeten zorgen dat we de drang hebben om later te genieten van eten. Dit gebeurt alleen wanneer er geen nobel doel achter het vasten zit.

De Bhagavad-Gita spoort ons aan om voldoende te eten – niet te weinig en niet te veel (yukta-aahaara) en om eenvoudig, puur en gezond te eten, zelfs als we niet aan het vasten zijn.


There is no ads to display, Please add some
Total Page Visits: 1559 - Today Page Visits: 1
Tags: , , Vedisch

Sorry, the comment form is closed at this time.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.