Waarom chanten wij Hindoestanen AUM

November 28, 2016 No Comments

AUM is een van de meest gezongen geluid symbolen in India. Het heeft een diepgaand effect op het lichaam en geest van degene die het zingt en ook op de omgeving. De meeste mantra’s en vedische gebeden beginnen met AUM.

Alle voorspoedige acties beginnen met AUM. Het wordt zelfs gebruikt als groet (AUM, Hari, AUM) het wordt ook gebruikt als een mantra of er wordt mee gemediteerd. De vorm wordt aanbeden en gebruikt als een veelbelovend teken.

AUM is de universele naam van de Heer. Het bestaat uit de letters A, U en M. Het geluid dat uit de stembanden komt, begint bij de basis van de keel als ‘A’. De ‘U’ is gevormd wanneer de lippen samenkomen en de ‘M’ klinkt wanneer de lippen gesloten zijn.

De drie letters staan symbool voor de drie staten (wakker, dromen en diepe slaap), de drie goden (Brahma, Vishnu en Shiva), de drie Veda’s (Rig, Yajur en Sama) en de drie werelden (bhûh, Bhuvah en Suvah). De Heer is dit allemaal en Hij is ook alles wat daarbuiten ligt.

aum
De vormloze, zonder eigenschappen Heer Brahman, wordt vertegenwoordigd door de stilte tussen twee AUM chants. AUM wordt ook
pranava genoemd, dat betekent ‘symbool of geluid, waardoor de Heer geprezen wordt’. De hele essentie van de Veda’s is vastgelegd in het woord AUM. Er wordt gezegd dat de heer begonnen is met het creëren van de wereld, na het zingen van AUM en Atha. Dit is de reden waarom het geluid beschouwd wordt als een veelbelovend begin voor elke taak waarmee we starten.

ganesha-lg

AUM zou het geluid hebben van een bel (aaooommm). AUM is geschreven op verschillende manieren, op verschillende plaatsen. De meest voorkomende vorm symboliseert de Heer Ganesha. De bovenste curve is het hoofd; de onderste grote curve staat voor de maag; de ene kant voor de romp; en het halfronde merk met de stip, staat voor het snoepje (modaka) in de Heer Ganesha’s hand. Zo symboliseert AUM alles; de middelen en het doel van het leven, de wereld en de waarheid daarachter, alle vormen en het vormloze.


There is no ads to display, Please add some
Total Page Visits: 2796 - Today Page Visits: 1
Tags: , Vedisch

Sorry, the comment form is closed at this time.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.