Waarom groeten wij Hindoestanen met ‘Namaste’

October 22, 2016 No Comments

Indiërs groeten elkaar met ‘Namaste’. Terwijl we dit zeggen, plaatsen we de twee palmen van de hand tegen elkaar aan, zetten we de handen in deze positie tegen onze borst aan en buigen een stukje met ons hoofd. Deze begroeting kun je voor iedereen gebruiken: mensen die jonger of ouder zijn dan wij, onze eigen leeftijd hebben, vrienden van onze vrienden en zelfs voor mensen die je niet kent.

Er zijn vijf vormen van traditionele begroetingen opgelegd in de Shaastras, waarvan namaskaram er een van is. Namaskaram wordt gezien als uitputting, maar het verwijst eigenlijk naar een eerbetoon zoals we tegenwoordig doen als we elkaar begroeten met namaste.Pranaam met Devta

Namaste kan gewoon een casual of formele begroeting zijn, een culturele overeenkomst of een daad van aanbidding. Toch is het meer dan alleen een begroeting. In het Sanskriet is namah + te = namaste. Het betekent ‘ik buig voor u,’ mijn groeten, begroetingen of uitputting aan u. Namaha kan ook letterlijk worden vertaald als ‘na ma’ (niet de mijne). Het heeft een spirituele betekenis van ontkenning of het verminderen van iemands ego in de aanwezigheid van een ander.

De echte ontmoeting tussen mensen is de bijeenkomst van hun gedachten. Als we een ander begroeten, doen we dat met namaste, dit betekent: ‘’Mogen onze geesten elkaar ontmoeten.’’ Dit wordt aangegeven door de handpalmen die tegen elkaar tegen onze borst worden gelegd. Het buigen van het hoofd is een gracieuze vorm van uitbreiding van vriendschap in liefde en nederigheid.

De spirituele betekenis gaat nog dieper. De levenskracht en de goddelijkheid van de Heer in ons, is hetzelfde als dat van iedereen. Deze eenheid wordt herkend met de bijeenkomst van de palmen. Het gebogen hoofd staat voor het begroeten van de godheid in de persoon die we ontmoeten. Dat is waarom we soms onze ogen sluiten als we namaste zeggen tegen een gerespecteerde persoon, alsof we bij de Heer naar binnen kijken. Het gebaar gaat vaak gepaard met de woorden ‘Ram Ram’, ‘Jay Shri Krishna’, ‘Namo Narayana’, ‘Jai Siya Ram’, ‘Om Shanti’, ‘Jai Govinda’,  etc. met vermelding van de erkenning van deze godheid.

Als we deze betekenis kennen, is onze groet niet alleen een oppervlakkig gebaar of woord, maar een weg naar een diepere gemeenschap met elkaar in een sfeer van liefde en respect.


There is no ads to display, Please add some
Total Page Visits: 3502 - Today Page Visits: 1
Tags: , , , Vedisch

Sorry, the comment form is closed at this time.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.