Waarom raken wij Hindoestanen geen kranten, boeken en mensen aan met onze voeten

October 29, 2016 No Comments

Volgens de Vedische filosofie  is kennis heilig en goddelijk; kennis moet daarom ten alle tijden met respect behandeld worden. Tegenwoordig scheiden we onderwerpen als heilig en seculier. In het oude India wordt elk onderwerp (of dit nou academisch of spiritueel is) als goddelijk beschouwd en onderwezen door de goeroe in de Gurukula.
saraswati-plus-ganesha

De gewoonte om niet op leermiddelen te stappen is een herinnering van de hoge positie van kennis in de Indiase cultuur. Van jongs af aan, wordt de wijsheid aan ons doorgegeven dat boeken en educatie belangrijk voor ons is. Dit is ook de reden waarom wij een keer per jaar tijdens Saraswathi Pudja of Ayudha Pudja, boeken, voertuigen en instrumenten aanbidden, gewijd aan de godin van het leren. Elke dag voor we onze studie beginnen, bidden wij:

‘’ Saraswati namasthubhyam
Varade kaama roopini
Vidyaarambham karishyaami
Sidhirbhavatu me sadaa’’

O Godin Saraswati,
de gever van Boons en vervuller van wensen,
ik kniel voor U,
voor ik mijn studie begin,
Wilt U mij altijd vervullen?

Een ander aanraken met je voeten wordt beschouwd als een daad van misdrijf. Waarom is dit zo?

De mens wordt beschouwd als de mooiste, levende, ademhalende tempel van de Heer! Daarom staat het aanraken van een ander met de voeten, gelijk aan het niet respecteren van de goddelijkheid in hem of haar. Dit vraagt om een onmiddellijke verontschuldiging, die wordt aangeboden met eerbied en nederigheid.


There is no ads to display, Please add some
Total Page Visits: 1380 - Today Page Visits: 1
Tags: , , , Vedisch

Sorry, the comment form is closed at this time.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.