De vier levensdoelen

August 14, 2014 No Comments

image
Er zijn vier doelen in het leven waarvoor ieder individu is geboren en die ieder van ons moet ervaren. Deze zijn:

Dharma, ook wel vertaald als ‘het juiste handelen’, is de plicht die je als mens te vervullen hebt in het leven en die je vol toewijding uitvoert, ongeacht de gevolgen voor onszelf. Het is het belangrijkste dat iedere persoon moet herkennen: het doel van dit leven.

Artha, is het praktische levensdoel, handelen met een bepaald, aards doel in gedachten: je werk, je loopbaan, financiële zaken. Artha is
doelgericht. Artha is ook een breder concept in de geschriften van het Hindoeïsme.

Kama, betekent verlangens en behoeften op een zeer praktisch niveau. Wanneer we op deze aarde worden geboren, moeten we verlangens hebben. Kama is passie -seksueel religieus, gericht op het leven, op een doel. Kama impliceert vaak seksuele begeerte en verlangen in de hedendaagse literatuur, maar het concept breder verwijst naar een wens, wens, passie, verlangen, plezier van de zintuigen, het esthetische genot van het leven, genegenheid of liefde, met of zonder seksuele connotaties.

Moksha, is verlichting. Het betekent nirvana.
Het opgeven van het fysieke leven om een hoger bewustzijn te verwerven. Wanneer we moksha bereiken, maken we ons los van de cyclus van geboorte en dood. Moksha is het hoogste doel van iedere incarnerende ziel.


There is no ads to display, Please add some
Total Page Visits: 918 - Today Page Visits: 1
Tags: , , , Vedisch

Sorry, the comment form is closed at this time.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.