De ouderbijdrage is vrijwillig

April 21, 2013 No Comments

Scholen mogen ouders vragen mee te betalen aan bepaalde activiteiten of voorzieningen. Zij vragen dan de zogenaamde ouderbijdrage. Deze is bedoeld voor zaken die niet door de overheid worden vergoed. De ouderbijdrage is een vrijwillige bijdrage, dat wil zeggen dat ouders kunnen kiezen of zij wel of niet betalen voor een bepaalde activiteit of voorziening. Scholen mogen een leerling de toegang tot de school dus niet weigeren als ouders deze bijdrage niet kunnen of willen betalen. Maar als ouders niet bijdragen, mag hun kind misschien niet meedoen aan bepaalde festiviteiten of uitstapjes. Die worden namelijk vaak uit de ouderbijdrage betaald. Wanneer excursies een onderdeel vormen van het de verplichte activiteiten uit het schoolplan, kan de school leerlingen de deelname niet weigeren.

guruUit de vragen die bij OUDERS & COO via de gratis landelijke informatie- en adviesdienst 0800 5010 binnenkomen, blijkt dat er bij ouders veel onduidelijkheid is over de ouderbijdrage. Daarom zet OUDERS & COO de zaken op een rij en geven zij tien tips over de ouderbijdrage. Deze zijn ook bedoeld voor ouders in de medezeggenschapsraad (MR). Veel scholen splitsen de ouderbijdrage op in verschillende deelbedragen. Naast een algemene ouderbijdrage zijn er dan ook specifieke ouderbijdragen voor bijvoorbeeld schoolreis en excursie. De wettelijke bepalingen gelden voor alle vormen van ouderbijdrage.

Wanneer een leerling wordt ingeschreven bij een school, wordt vaak aan de ouders gevraagd of zij bereid zijn de ouderbijdrage te betalen. Nadrukkelijk moeten ouders gewezen worden op het vrijwillige karakter ervan. Kiezen ouders ervoor om niet te betalen dan mag dat geen reden zijn om de leerling de toegang tot de school te weigeren.

Op grond van artikel 13 eerste lid, onder “e” van de Wet op het primair onderwijs (Wpo) en artikel 24 “a” eerste lid , onder “d” Wet op het voortgezet onderwijs (Wvo) moet informatie over de vrijwillige ouderbijdrage in de schoolgids zijn opgenomen. Hierbij moet worden vermeld dat de ouderbijdrage vrijwillig is. Daarnaast is het belangrijk dat in de schoolgids ook een specificatie van de ouderbijdrage is opgenomen zodat ouders eventueel kunnen kiezen voor welk onderdeel of welke onderdelen ze al dan niet willen betalen. De oudergeleding van de medezeggenschapsraad heeft een instemmingsbevoegdheid ten aanzien van de vaststelling van de schoolgids. Het is van belang dat zij er op toeziet dat de specificatie van de ouderbijdrage daadwerkelijk wordt opgenomen in de schoolgids.

Het kan voorkomen dat de school de (vermeende) vordering uit hoofde van de ouderbijdrage ter incassering uit handen geeft aan een incassobureau of gerechtsdeurwaarder als deze niet is voldaan. Het kan zelfs zo ver komen dat de school overgaat tot een gerechtelijke procedure.

Als u een aanmaning heeft ontvangen van een incassobureau of gerechtsdeurwaarder met betrekking tot de ouderbijdrage of als u een dagvaarding heeft ontvangen, kunt u de hulp van OUDERS & COO inschakelen via de gratis informatie- en adviesdienst 0800 5010.OUDERS & COO heeft een aantal juristen in dienst die u goed kunnen adviseren en u eventueel kunnen doorverwijzen op dit gebied.

U kunt uw vraag ook per e-mail stellen via www.ouders-5010.nl. Binnen drie schooldagen ontvangt u dan een schriftelijk antwoord.

Bron: http://www.ouders.net


There is no ads to display, Please add some
Total Page Visits: 1286 - Today Page Visits: 4
Tags: , , Weblog

Sorry, the comment form is closed at this time.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.