Het Hindoestaans bevolkingsonderzoek

June 13, 2011 No Comments

“Hindoestaanse vrouwen die 12 of meer kinderen kregen was heel normaal”, vertelt bijzonder hoogleraar Hindoestaanse migratie Chan Choenni. Hij heeft het over meer dan 50 jaar geleden. De groei was enorm: 25.000 Brits-Indische contractarbeiders hebben gezorgd voor 300.000 nakomelingen, de Hindoestanen. Een bevolkingsexplosie binnen een eeuw.

“Behalve Prem Radhakishun op de televisie zie je nauwelijks andere Hindoestanen”, merkt professor Choenni op als hij het heeft over de onzichtbaarheid van deze bevolkingsgroep. Toch wonen er 160.000 Hindoestanen in Nederland. Daarmee zijn zij de grootste groep Surinaamse Nederlanders. Niet de Creolen, zoals vaak wordt aangenomen. Ook in Suriname is de Hindoestaanse bevolking overigens het grootst.

De 300.000 Hindoestanen wonen verspreid: in Suriname wonen 135.000, in Nederland 160.000 en de rest op de Antillen en elders in de wereld. In Nederland vormen ze 45 procent van de Surinaamse Nederlanders. De tweede grootste groep Surinamers zijn de Creolen (39 procent). Het Hindoestaans bevolkingsonderzoek is één van de punten uit de rede Integratie Hindoestani Stijl die Choenni maandagmiddag 6 juni uitspreekt aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Einde aan discussies
“Het gaat er bij mij niet om dat de Hindoestanen de grootste Surinaamse bevolkingsgroep zijn,” legt Choenni uit. Het is volgens hem belangrijk om stellingen te kunnen onderbouwen en om met de juiste cijfers beleid te maken. “Als je zegt dat er weinig Hindoestaanse politici of sporters zijn, dan moet je dat kunnen aantonen.” Ook wil Choenni een einde maken aan de speculaties en discussies over het aantal Hindoestanen in Nederland. “Sommige mensen zeiden dat het er 100.000 waren, anderen zelfs 200.000.”

Hoe is Choenni aan het aantal Hindoestanen gekomen? Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) houdt namelijk geen gegevens bij van etnische groepen, maar van het herkomstland. Surinamers worden als één groep geregistreerd. Choenni kreeg voor korte tijd ‘met geheimhoudingsplicht’ toestemming om in de bestanden te kijken. Met hulp van een team deskundigen achterhaalde hij het aantal Hindostanen door te kijken naar familienamen.

Derde generatie
Onder de 160.000 Hindoestanen die in Nederland wonen is ook de derde generatie meegerekend. Want het CBS stopt na de tweede generatie met het bijhouden van het land van herkomst. Daar is Choenni het niet mee eens. “Derde generatie Surinamers in Nederland zijn ook Surinamers.”

Wat hem betreft pakt Suriname het goed aan. Daar wordt, met uitzondering van de jaren ’80, de etnische afkomst wel bijgehouden. Zo kun je volgens hem ontwikkelingen volgen en maatregelen nemen als blijkt dat sommige bevolkingsgroepen bijvoorbeeld achterblijven op sommige gebieden. “Het is natuurlijk niet gezond binnen een samenleving dat bepaalde etnische groepen in één richting te vinden zijn en andere weer in een andere richting.”

Integratie Hindoestani Stijl
Hindoestanen integreren volgens Choenni op hun eigen manier: Integratie Hindostani Stijl. De bijzonder hoogleraar stelt dat de Hindoestaanse succesverhalen over integratie lang niet altijd kloppen. “Het is relatief.” Op het sociaal-economische vlak doen Hindoestanen het erg goed. Zo wemelt het van de Hindoestaanse juristen en economen. Maar als je kijkt naar de politiek, zitting in besturen, de media en de sportwereld, dan verloopt de integratie van Hindoestanen stroef, is de analyse van Choenni.

Op cultureel gebied kunnen Hindoestanen zich goed aanpassen aan de Nederlandse cultuur, maar tegelijkertijd behouden ze liever hun culturele waarden. Dit bewijst volgens Choenni dat succes en behoud van het culturele erfgoed goed met elkaar samen kunnen gaan. Hij vindt het daarom jammer dat de nadruk wordt gelegd op de negatieve kanten van migratie. De bijzonder hoogleraar vindt dat het tijd wordt dat Nederland uit zijn ‘multiculturele kramp’ komt.

bron Caribische RNW


There is no ads to display, Please add some
Total Page Visits: 900 - Today Page Visits: 2
Tags: , , Weblog

Sorry, the comment form is closed at this time.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.