Relatietherapieën in de praktijk

November 17, 2022 No Comments

Zoals de naam al aangeeft, houden relatietherapieën zich bezig met mensen die een periode lang een bepaalde verstandhouding met elkaar hebben. Vaak draait het om de kwestie of en hoe een relatie kan worden gered, of dat het beter is om uit elkaar te gaan of te scheiden. Omdat relatieproblemen, voor zover ze niet tot een psychische stoornis leiden zoals angst of depressie niet behoren tot de psychische moeilijkheden die een behandeling vereisen, moet een relatietherapie gewoonlijk uit eigen zak worden betaald. Relatietherapeuten gaan verschillend te werk, al naargelang hun opleiding en hun persoonlijke voorkeur, In veel gevallen zijn er niettemin een paar gemene regels die een constructieve uitwisseling in de therapieruimte vergemakkelijken en waarvoor de berokkenen in het begin van de therapie worden ingelicht. 

Hier volgen enkele voorbeelden van afspraken waaraan de therapeut de partners zo nodig nog eens herinnert tijdens de behandeling:

• de ander laten uitpraten en proberen om echt te luisteren. Deze wens van de therapeut helpt vaak om op den duur verwoestende ruzies waarbij de betrokkenen elkaar voortdurend onderbreken en elkaar met steeds dezelfde verwijten bekogelen, onschadelijk te maken.

• bij voorkeur praten over jezelf en je eigen gevoelens in plaats van over de ander en diens vermoedelijke bedoelingen, die meestal als negatief worden beoordeeld. Zogeheten ik-boodschappen zoals ‘Ik voel me boos en machteloos als ik je weer moet uitleggen waarom ik mijn vriendin wil zien’ helpen de partners veel beter om standpunten en daaraan gekoppelde emoties invoelbaar te maken dan zogenaamde heten jij-boodschappen ( ‘jij kunt het niet hebben als ik met mijn vriendin meer plezier heb dan met jou’) 

• het is zinniger om in de verhouding met de partner concrete gedragingen te bekritiseren dan hem als persoonlijkheid aan te vallen of hem slechte motieven toe te dichten.

Wie zich als mens afgewezen voelt, is nauwelijks nog tot iets anders in staat als zich zo goed mogelijk te verweren en daarbij misschien ook oneerlijke middelen in te zetten. Bepaalde gedragingen met negatieve bijwerkingen kunnen, zodra de partner weer wat meer wordt vertrouwd, veel gemakkelijker worden veranderd dan basisonderdelen van het eigen karakter. 

Veel relatietherapeuten hanteren bovendien een methode uit de systeemgezinstherapie, die circulaire vragen wordt genoemd en waar bij de partners om de beurt vermoedens over de ander moeten uiten. Daarna worden deze aannamen over de partner door die partner bevestigd of – wat veel vaker voorkomt – gecorrigeerd.

Hier volgen enkele voorbeelden van circulaire vragen waarbij de relatietherapeut de partner verzoekt om zich in het standpunt van de ander te verplaatsen en de veronderstellingen uit te spreken: 

• Wat waardeert je vrouw (of je man) in jou, ondanks alle ruzies? 

• Welke aspecten van jou bevielen je partner volgens jou, toen jullie elkaar leerden kennen? 

• Wat moet je volgens jou in jullie relatie veranderen om te bewerkstelligen dat je Vrouw (of je man) weer graag met je samen is? 

• Wat zijn volgens jouw partner de dingen die jullie verbinden en wat zijn volgens jouw partner de verschillen?

De meeste relatietherapieën zijn probleemoplossingsgericht, zonder dat de therapeut al van tevoren weet of de hulpzoekenden weer bij elkaar zullen komen of uit elkaar zullen gaan. Meestal gaat het tijdens sessies om een zoeken naar compromissen waarmee beide deelnemers beter kunnen leven dan met voortdurende ruzie of een verlammende afstandelijkheid.

Veel relatietherapeuten stimuleren de partners om zo concreet mogelijke afspraken te maken om het samenzijn te verlichten en allebei af te zien van gedragingen die de kloof gewoonlijk alleen maar verbreden. In de daaropvolgende sessie worden deze veranderingspogingen besproken en door het stel op deugdelijkheid beoordeeld. Het gaat er in wezen om, om de nieuwe ideeën zo aan te passen dat het gewenste doel daadwerkelijk bereikt kan worden. 

In geen geval moet een relatietherapeut er bij zijn cliënten op aandringen om het nog één keer met elkaar te proberen of toch maar uit elkaar te gaan. Dat leidt alleen maar tot begrijpelijke weerstand. Alle relationele beslissingen moeten uitgaan van de deelnemers zelf. Verreweg de meeste therapeuten beschouwen zich eerder als begeleider, die bepaalde dingen kan ordenen en ontwarren of op verzoek een oplossingsvoorstel doet, zonder de partners de verantwoording over zichzelf en hun liefdesleven af te nemen.


Laat Een Graha-Check Doen c.q. Uw Pattra Uitlezen!
Mangal dosha kan een van de boosdoeners zijn!


There is no ads to display, Please add some
Total Page Visits: 1392 - Today Page Visits: 2
Tags: , , , , Vedisch

Sorry, the comment form is closed at this time.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.