Social media tijdens de uitvaart

September 29, 2019 No Comments

“Even op Facebook zeggen dat oma is overleden”. Jongeren zijn grootgebruikers van de ‘social media’. Ook volwassenen plaatsen meelevende berichten op Facebookpagina’s. Maar is het wel verstandig en veilig om je gevoelens toe te vertrouwen aan volslagen vreemden? Social media tijdens de uitvaart blijft wel een gevoelig onderwerp, het ligt er maar net aan wat de wensen van de nabestaanden hierover zijn. Toch kan je ervan uit gaan dat de volgende items op de meeste situaties wel van toepassing zijn.

Do’s & don’ts voor social media tijdens de uitvaart
Vaak is er goed over nagedacht hoe de uitvaart zo persoonlijk mogelijk gemaakt kon worden. Er staan prachtige bloemen in de zaal, en er is een mooie foto van de overledene gekozen. Mocht je willen delen dat je vandaag afscheid neemt van een bijzonder persoon, doe dit dan door een stukje sfeer over te brengen in de vorm van de decoratie en uitstraling. 

Een uitvaart zonder mobieltjes en digitale camera’s.
Een uitvaart zonder telefoons en camera’s, helemaal offline. Zet je mobiel tijdens de speeches op stil of uit. Ten eerste is het niet netjes als de nabestaanden naar hangende hoofden kijken. Ten tweede voorkom je dat je onverwachts gebeld wordt en iemand onderbreekt. Twee vliegen in een klap! Iedereen kan zich in alle rust richten op het afscheid, met elkaar in gesprek gaan en er is geen kans op een belletje dat de ceremonie onderbreekt. 

De kist delen
Vraag het jezelf even af: zou je jezelf terug willen zien op Facebook terwijl je opgebaard ligt? Wij kunnen ons voorstellen dat de meeste mensen dit geen prettig idee vinden. Dan is het ook zo netjes om dit niet bij iemand anders te doen. 

De nabestaanden op de foto zetten
De dag van de uitvaart is een emotionele gebeurtenis waarbij de nabestaanden in alle rust afscheid willen nemen. Iemand is in rouw en hoeft zichzelf zo niet tegen te komen op Facebook. 

Speeches vastleggen
Het is vaak al niet leuk om voor een publiek een toespraak te geven, op de uitvaart komt hier ook nog een emotioneel aspect bij kijken. Iemand legt zijn emoties bloot en vertelt een verhaal dat alleen bestemd is voor iedereen die op de uitvaart aanwezig is en niet voor de buitenwereld.

Selfies maken
Als zelfs President Obama kritiek krijgt op een selfie tijdens een begrafenis, dan lijkt het ons niet slim om zijn voorbeeld te volgen. Een vrolijke selfie kan dan een verkeerd beeld afgeven, de nabestaanden kunnen dit zien als ongepast.

Toch een selfie
Maak na de uitvaart een selfie met de gehele groep gasten, een aandenken voor alle aanwezigen.


There is no ads to display, Please add some
Total Page Visits: 6839 - Today Page Visits: 2
Tags: , , , , Weblog

Sorry, the comment form is closed at this time.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.