Westerse geleerden Newton en Einstein hebben de Vedische kennis onderkend

June 12, 2015 No Comments

Westerse geleerden, zoals Newton, Einstein en Schopenhauer hebben de grootsheid van de Vedische kennis onderkend en haar op inspirerende wijze beschreven. Zij legden daarbij steeds de nadruk op zowel de complexiteit als de eenvoud van deze kennis evenals op het feit dat het volledig samensmelt met het leven van elke Hindoe vanaf het moment van zijn conceptie tot zijn overgang naar een andere wereld.image

In het leven van de Hindoes nemen hun Sanskaars een belangrijke plaats in. Een Sanskaar is een sociaal en psychologisch getinte godsdienstige ritus of ceremonie die het lichaam en de geest reinigt, versterkt, geneest en heiligt voor of tijdens de kritieke fasen in het leven. Kritieke fasen zijn bij voorbeeld de bevruchting, de geboorte, het leerlingschap, het huwelijk en de dood. Sanskaars zijn dus bedoeld als preventie tegen problemen, hulpverlening bij problemen of het teniet doen of verwerken van de gevolgen van problemen. Deze Sanskaars vinden op geregelde tijden tijdens iemands gehele levensloop plaats en bieden de mensen (degene die de purificatie ondergaat, het gezin, de familie en de buurt) de mogelijkheid om vruchtbare daden te verrichten en opgebouwde schulden (rins) min of meer verplicht, gedwongen af te lossen en nieuwe verdiensten te verwerven. Dus hoe meer Sanskaars iemand doet, hoe minder kans dat hij Graha (vervelende invloed van planeten) mee maakt. Echter kunt je het Dashasysteem (planetaire perioden) niet ontwijken. ~Er zijn negen planeten of Grahas die afzonderlijk de negen Dasha’s beheersen: de zeven klassieke planeten, plus de noordelijke knoop, Rahu en de zuidelijke knoop, Ketu, van de maan~.

Er zijn 16 belangrijke Sanskaars die gegroepeerd kunnen worden rondom de geboorte, het leerlingschap, de volwassenheid en de dood.

Het menselijke leven is verdeeld in 4 fasen:
Bramhtjarya: voorbereiding op volwassenheid ( tot 25 jaar)
Grihastha: arbeidsperiode (tot 50 jaar)
Waanprasth: genotsperiode (tot 75 jaar)
Sanyaas: voorbereiding op het hiernamaalse (vanaf 75 jaar)
Iedere fase heeft eigen religieuze, sociale en economische verboden, geboden en wenselijkheden.

Het gaat in het Hindoeïsme niet in de eerste plaats om geloof of dogma’s, maar om juist gedrag en levenswijze. Dit verklaart ook de verdraagzaamheid jegens andere religies en een ontbreken van bekeringsdrang. Aanhangers van het Hindoeïsme vinden dat alle religies verschillende manieren zijn om hetzelfde goddelijke principe te vereren. Geen enkele religie kan daarom een monopolie op geestelijke wijsheid opeisen. Bekering tot een ander geloof is in het Hindoeïsme nooit beschouwd als iets dat speciale geestelijke voordelen zou kunnen opleveren.


There is no ads to display, Please add some
Total Page Visits: 1359 - Today Page Visits: 2
Tags: , , Vedisch

Sorry, the comment form is closed at this time.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.