De 16 Vedische Sanskaar met een korte toelichting

September 6, 2010 2 Comments

Volgens de Veda moet een mens planmatig te werk gaan, goede omstandigheden creëren, goede lichamelijke-, geestelijke- en karakter eigenschappen (helpen) ontwikkelen, regelmatige bijsturing verrichten en veel zorg besteden aan een nog te beginnen leven of aan het reeds geboren kind. Bij de mens wordt de vrouw gezien als de grond, de ontvanger van het zaad.

De man wordt gezien als de schenker van de zaad. Als man en vrouw de wens koesteren om hun gezin te verrijken met een kind; en ze willen natuurlijk dat het kind een gezond en gelukkig kind wordt, dan zullen ook zij planmatig te werk moeten gaan. Zij zullen in goede harmonie en in overleg met elkaar vele maatregelen moeten bespreken en ook nemen om als goede Vader (zaad) en (Moeder) de basis te leggen voor een gezond kind met goede karakter eigenschappen. Al deze maatregelen kunnen we zien als de basis sanskaars. De Vedische griha sanskaars (huishoudelijke zuiveringsrituelen) worden niet gericht op de Allerhoogste Persoonlijkheid Gods, maar worden door de man voor zijn vrouw en kinderen verricht, in specifieke perioden in de ontwikkeling van het kind. De Vedische sanskaars, beginnend bij garbhadhana (bevruchtingsritueel) en eindigend met het huwelijk van het kind, zuiveren de persoon gedurende progressieve stadia in het familieleven. Twee van deze sanskaars geven een verandering van de aashram (levensorden) weer: upnayan, waarbij het kind een brahmachari tot 25 jaar (student, voorbereiding op volwassenheid ) wordt, en wiwaah, of huwelijksceremonie waarbij een man een grihastha tot 50 jaar (huiselijk leven, arbeidsperiode) wordt. Voorts is er de antyesthi (overlijdingsrituelen) die voor iedereen worden verricht ongeacht familie relaties. Aangezien de sanskaars deel uitmaken van de oorspronkelijke oertraditie, zouden deze vereeuwigd moeten worden voor zowel de materiële als spirituele voorspoed van de mensheid. Daarom zou het uitvoeren van deze sanskaars niet gestopt moeten worden. Volgens de Vedische Geschriften zijn activiteiten in de geaardheid goedheid gunstig om te vorderen op het pad naar bevrijding uit deze materiële natuur. Door middel van sanskaars kunnen we de relatie heiligen tussen: ouders en kinderen, echtgenoot en echtgenote, guru en discipelmensen onderling op deze planeet.

De 16 Sanskaars
1. De Garbhadhaan Sanskaar (conceptie)
Veredeld zaad en (humusrijke) goede grond zijn de eerste voorwaarden voor een goede oogst. Zo zijn goede, gezonde, geestelijk in balans zijnde, in harmonie met elkaar levende echtparen de eerste voorwaarden voor de geboorte van een gezond en gelukkig kind.
2. De Punsawan Sanskaar (ceremonie om moeder en kind te zegenen)
In de tweede of derde maand van de zwangerschap wordt door ouders en familie gebeden om Gods zegeningen voor moeder en kind. Dit gebeurt door middel van het verrichten van een korte godsdienstige ceremonie. De familie moet de moeder in deze periode goed ondersteunen.
3. De Siemantonnayan Sanskaar
Dit is eveneens een ceremonie waarbij ouderen uit de familie samen met het echt-paar wat rituelen verrichten. De bedoeling is om telkens weer goede aandacht en zorg te besteden aan het welzijn van moeder en kind, zodat het kind goed en ge-zond kan blijven groeien en ontwikkelen.
4. Jaatkarma Sanskaar (bij en direct na de geboorte)
Hier verricht de vader de ceremoniën. Even voor de bevalling wordt op het lichaam van de vrouw onder het uitspreken van mantra’s water gesprenkeld. De vader gaat bidden met enkele mantra’s en een klein vuuroffer verrichten.
5. Naamkaran Sanskaar (naamgeving)
Er zijn twee soort namen die aan het kind worden gegeven. Volgens wettelijk voorschrift moet de geboorte binnen enkele dagen worden aangemeld om te worden opgenomen in de bevolkingsadministratie van de gemeente waar men woont. Dat is de officiële naam waaronder het kind overal bekend zal zijn en die op zijn paspoort zal staan. Daarnaast hebben de Sanatanies een speciale naam; een soort geheime naam die alleen de ouders (en als de ouders dat willen ook de grootouders) en het kind zelf zullen kennen. Bij de keuze van de voornamen zijn de ouders vrij. De geheime naam, die Rashie ké naam wordt genoemd, wordt gegeven door de priester.
6. De Nieskraman Sanskaar (kennismaking met de natuur en planeten)
Deze sanskaar vindt plaats op de derde dag van de derde lichte maanperiode na de geboorte of in de vierde maand op de datum van de geboorte van het kind. De bedoeling is om het kind overdag kennis te laten maken met de zon als verschaffer van de energie, de planeten, met de natuur en ‘s avonds kennis te laten maken met de maan. Nadat het kind is gebaad en aangekleed verrichten vader en moeder alleen of samen met de pandit een korte gebedsceremonie.
7. Annaprashna Sanskaar
Wanneer het kind zover is dat het vast voedsel kan verwerken, dan wordt eerst een ceremonie verricht en gebeden. Men kookt rijst met ghee of rijst met yoghurt, ghee en honing. Samen met de pandit wordt middels voorgeschreven mantra’s een vuuroffer verricht. Daarna krijgt het kind voor de eerste keer in zeer kleine porties enige hapjes van de rijst te eten. Ondertussen bidden de pandit en andere aanwezigen de voorgeschreven mantra’s.
8. Churakarma of Muran Sanskaar
Bij deze sanskaar wordt voor de eerste keer het hoofd van het kind kaalgeschoren. Het vindt plaats in het eerste of derde jaar. Maar om diverse praktische redenen gebeurt het ook in de derde of in andere oneven maanden. Het scheren van het hoofdhaar gebeurt om diverse redenen.
9. De Karnawedh Sanskaar
Met het verrichten van religieuze ceremoniën worden bij alle kinderen gaatjes geprikt in de oorlellen. Vroeger droegen jongens ook oorbellen in de oren (bala’s).
10. De Upnayan Sanskaar
Deze sanskaar is bij de mensen beter bekend als de Djanew Sanskaar. Het is een inwijdings sanskaar waardoor het kind een volwaardig lid wordt van de Hindoe gemeenschap. Hierdoor wordt hij tevens in staat gesteld om op latere leeftijd ook als Hindoe priester zijn gemeenschap te dienen.
11. De Widdyarambh of Wedarambh Sanskaar
In feite is de jagyopwiet Sanskaar de voorloper van deze sanskaar, omdat de guru zijn leerling daarin aangeeft om dagelijks zijn leven met de Veda mantra te beginnen. Veda betekent weten, kennen, widya.
12. De Samaawartan Sanskaar
Na het afsluiten van zijn studie op ongeveer 25 jarige leeftijd (men gaat ervan uit dat hij dan op universitair niveau is gevormd) neemt de student afscheid van zijn guru. Met een plechtigheid en gebed wordt de studietijd afgesloten. De leerling geeft een geschenk aan de guru als dank. Soms vraagt de guru om een belofte die hij moet waarmaken.
13. De Wiwaah Sanskaar (het huwelijk)
In feite is na de Mundan Sanskaar de Wiwaah Sanskaar thans de bekendste sanskaar
De Barchekay
Dit is de ceremoniële verloving. In het Sanskriet wordt het Waakdaan (het geven van het woord) genoemd. Hierbij komt de vader van de bruid met enkele naaste familieleden naar het (ouderlijk) huis van de bruidegom. Hij heeft geschenken meegenomen voor zijn aanstaande schoonzoon.
Tilak Sanskaar
Een week voor de vastgestelde datum van het huwelijk vindt de Tilak Sanskaar plaats. Tegenwoordig is dat meestal twee dagen voor het huwelijk.
Bhatwaan
Bij beide partijen vindt thuis een religieuze plechtigheid plaats waarbij de ouders samen met hun zoon of dochter bidden tot God en de Koeldewta (persoonlijke God van hun geslacht) om het nieuwe echtpaar te zegenen en uiteraard ook de hele familie en het gezin te zegenen.
Kunvarpan Utarna
Bij beide partners vindt eerst een ritueel plaats die wij Kunvarpan Utarna (het beeindigen van het jongelingschap) noemen. Hierbij krijgen 5 of 7 ongehuwde (kun-war) jongens en of meisjes khier (rijstebrij) te eten.
Wiwaah Sanskaar
Het huwelijk wordt voltrokken door de pandit.
14. De Waanprasth Sanskaar (genotsperiode) tot 75 jaar
Het gezinsleven begint langzamerhand een andere wending aan te nemen wanneer de wat oudere kinderen een deel van de zorgtaken voor hun jongere broers en zussen op zich kunnen nemen om zo hun ouders een beetje te ontlasten.
15. De Sanyaas Sanskaar (voorbereiding op het hiernamaalse) vanaf 75 jaar
Na zijn krachten te hebben gegeven voor het welzijn van de gemeenschap bereikt het lichaam een punt waarop lichamelijke inspanning, het verplaatsen enz. steeds moeilijker wordt. Het punt is dan bereikt om zich volledig terug te trekken van de materiële wereld.
16 De Antyesthie Sanskaar
Dit is de laatste Sanskaar waarbij het lichaam weer wordt teruggegeven aan de vijf elementen waaruit het lichaam is opgebouwd. De bedoeling van het leven moet zijn om zo te leven dat wij het lichaam ook in goede, reine staat, dus niet bezoedeld met zonden en wandaden, kunnen teruggeven aan God die ons dit leven gaf en het lichaam voor enige tijd ter beschikking had gesteld.

 

 

Een volledig versie wordt binnenkort als download beschikbaar gesteld


There is no ads to display, Please add some
Total Page Visits: 3088 - Today Page Visits: 1
Tags: , , , Weblog
2 Comments to “De 16 Vedische Sanskaar met een korte toelichting”
  1. Goedemorgen, Mijn zoon geboren GangaramPanday thans 4 jaar, de vraag wanneer van zijn leefdtijd moet hij de karnawedh sanskaar doen. In afwachting.

    Mvg
    Sandra

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.