Het ene onrecht wordt niet verholpen door het andere

October 21, 2015 2 Comments

Op een dag, toen koning Parikshit  aan het jagen was in een diep woud, kreeg hij grote dorst. Terwijl hij overal naar water zocht, ontdekte hij de verblijfplaats van de beroemde heilige Samika. De heilige zat heel stil met gesloten ogen en beheerste volmaakt zijn zintuigen, geest en intellect. Hij verbleef in samadhi, de staat van bewustzijn waarin men eenheid met Brahman realiseert. De koning merkte de heilige man op, die aldus gezeten was, maar hij onderkende de toestand waarin de heilige verkeerde niet, en omdat hij buitengewoon dorstig was, vroeg hij hem om wat water. De heilige Samika echter zag noch hoorde hem. Daarop werd de koning zeer boos, omdat hij in de mening verkeerde dat de heilige hem opzettelijk negeerde. Nadat hij nog even op antwoord had gewacht, pakte hij plotseling een dode slang op die in de buurt lag en gooide die in zijn toorn om de hals van de heilige man, die nog steeds in diepe samadhi verkeerde. Daarna liep de koning snel weg.

Bij deze heilige was nu zijn zoon, Sringi genaamd, aanwezig die reeds bij zijn geboorte over vele, grote krachten beschikte. Toen hij de belediging opmerkte die de koning zijn vader had aangedaan en de slang zag die nog steeds rond de hals van zijn vader hing, werd hij zeer boos, barstte in tranen uit en vervloekte de koning met de woorden: ‘De koning zal zwaar boeten voor de belediging die hij mijn vader aandeed. Over zeven dagen zal hij sterven aan een slangenbeeKalkiavatarat.’ Toen de heilige uit zijn meditatie ontwaakte, zag hij dat zijn zoon weende. Hij vroeg vriendelijk: Heeft iemand je kwaad gedaan? Daarop vertelde de jongen het gehele voorval. Toen de heilige van de vloek hoorde, werd hij diep bedroefd en sprak: ‘Mijn zoon, het ene onrecht wordt niet verholpen door het andere’. Helaas, de vloek kan nu niet meer herroepen worden; de woorden die over de lippen van een Brahman komen, kunnen niet meer worden teruggenomen. Moge de Heer Zijn spel spelen zoals Hij het wil. Alles is in Zijn handen.

De les die we uit dit verhaal kunnen leren is dat 
de Vedische kennis leert hoe je moet gedragen in het dagelijkse leven. Grondgedachten als “ de wereld is een grote familie”. De motivatie om te bouwen aan een steeds betere wereld met een mensvriendelijke houding. Ontwikkel congruentie tussen lichaam en geest!


There is no ads to display, Please add some
Total Page Visits: 1406 - Today Page Visits: 1
Tags: , , Vedisch
2 Comments to “Het ene onrecht wordt niet verholpen door het andere”
  1. Niemar,Pitambar says:

    Pranaam Guru Dev ji athi sicha bhari gyaan aap diya
    khoti khoti dhanyavaad aapko.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.